Table of Contents
Als horecaondernemer heb je vaak meerdere vergunningen nodig. Zo is om alcohol te schenken een Alcoholvergunning verplicht. Maar er zijn ook gemeentelijke vergunningen en milieuvoorschriften waar je aan moet voldoen (Horecameubilair duurzaam). Als je alcoholhoudende dranken schenkt, moet je als ondernemer in het bezit zijn van een Alcoholvergunning / Drank- en Horecavergunning (DHW-vergunning)
Deze vergunning is persoonsgebonden; je kunt hem dus niet overnemen van de vorige eigenaar. Als je een horecabedrijf wilt opzetten, heb je in de meeste gemeenten de exploitatievergunning horecabedrijf nodig (zie Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het maakt in de meeste gemeenten geen verschil of je wel of geen alcoholhoudende drank aanbiedt.
Maar ook van het woon- en leefklimaat in de omgeving van jouw horecabedrijf. In een aantal gemeentes in Nederland is voor het voeren van een terras een terrasvergunning nodig. Dit kan ook vereist worden als het terras op eigen grond staat. De gemeente kan eisen stellen aan een terras. Dit staat dan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van je gemeente.
Lees ook of jouw gasten mogen roken op het terras en wat het toegestane geluid is op een (overdekt) terras. In de huidige Wet op de Kansspelen is geregeld dat zogenaamde ‘hoogdrempelige’ inrichtingen een vergunning van de gemeente kunnen krijgen voor het plaatsen van maximaal twee kansspelautomaten (Comfortabele horeca stoelen). Voor zo'n vergunning klop je dus aan bij de gemeente
Of je een vergunning nodig hebt voor de plannen die je hebt, kun je checken bij de Vergunningscheck. Wanneer je een bouwwerk in gebruik gaat nemen, dan is er een gebruiksmelding nodig, als in het gebouw meer dan 50 personen tegelijk aanwezig zullen zijn. Voor een logiesgebouw (hotel/B&B etc) geldt de norm van 10 personen.
Aangepaste normen zijn te vinden in het Omgevingsplan van de gemeente. De gebruiksmeldingsplicht geldt ook bij het veranderen van een bouwwerk of van het gebruik daarvan, indien eerder een gebruiksmelding is gedaan en door het veranderen een afwijking ontstaat van de bij die melding verstrekte gegevens (Horeca barkrukken horeca trendy). Dit is niet van toepassing op het in gebruik nemen of gebruiken van een bouwwerk waarvoor een vergunning voor brandveilig gebruik is vereist
Denk aan geluidproductie en het lozen van vethoudend afvalwater bij voedselproductie. Je kunt via de Vergunningcheck achterhalen welke meldingen je moet doen.
De meeste gebruiksregels voor horecabedrijven, zoals voor geluid en geur, staan in het omgevingsplan. Horecameubilair horeca interieur design.
In de Alcoholwet staan eisen waaraan de inrichting van een horecapand moet voldoen (Horeca stoelen horeca chique). Denk aan eisen op het gebied van oppervlakte, ventilatie, het aantal toiletten, toegankelijkheid voor minder validen en de brandveiligheid. Af en toe checken levert je wellicht nieuwe inzichten op. Dit zijn de eisen voor de horeca-inrichting. Foto: Odille in Sint-Oedenrode
Voor horecazaken met een alcoholwetvergunning gelden vanaf 1 juli 2024 weer definitief de normen uit het ‘besluit eisen inrichtingen’ van de DHW. De (oude) DHW-normen worden dan permanent opgenomen in het Bouwbesluit (Bbl). Een horecapand moet volgens de nieuwe alcoholwet aan bepaalde eisen zoals de oppervlakte-, hoogte- en ventilatie-eis, het aantal toiletten en de minimale vloeroppervlakte voldoen.
Het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) is leidend. Hieronder staan de regels volgens de nieuwe Alcoholwet. Een horecabedrijf moet uit ten minste één horecalokaliteit (dit is de ruimte waar alcohol geschonken wordt) bestaan van minimaal 35 m2 (Horeca tafels horeca buitengebruik). Als er meerdere horecalokaliteiten zijn in één horecabedrijf, dan mogen de andere lokaliteiten wel kleiner zijn
Let op: de gemeente heeft wel de bevoegdheid om een hogere minimale eis te stellen. De hoogte eis is niet meer terug te vinden in de Alcoholwet. Voor wat betreft de hoogte vallen we dan ook terug op het BBL. Daarin staat dat voor nieuwbouw een minimale hoogte van 2.60 meter geldt, voor bestaande bouw is dit minimaal 2.10 meter.
Dat betekent een luchtverversingscapaciteit van ten minste 3,8 dm³/s per m² vloeroppervlakte voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw. Ook moet de afvoer van lucht mechanisch zijn. Dit wijkt af van de vorige eisen in het Bouwbesluit die niet gekoppeld waren aan het m2 vloeroppervlakte, maar aan het aantal personen. Ook maakte het Bouwbesluit onderscheid tussen bestaande bouw en nieuwbouw.
De eis van een apart voorportaal vervalt en ook het gescheiden handen wassen bestaat niet meer - Horecameubilair kopen. zitbanken op maat. Het besluit bouwwerken leefomgeving stelt slechts minimale eisen aan toiletten. Deze eisen zijn na te lezen op KHN Wat zijn de eisen voor toiletvoorzieningen als ik alcohol…
Voordat je begint met het openen van een restaurant, is het belangrijk om onderzoek te doen naar de markt en de concurrentie in de omgeving. Je moet weten wat voor soort restaurants er al zijn en wat voor soort eten ze serveren. Jij wilt hierin natuurlijk onderscheidend zijn. Ten tweede kies je een locatie die past bij het soort restaurant dat je wilt openen.
Neem hierin ook mee wat je zou willen uitgeven aan huur en inrichting - Horeca stoelen horeca op maat. Schrijf een uitgebreid businessplan voor je restaurant. Hierin staan je visie, doelstellingen, financiële plannen, marketingstrategieën en operationele procedures. Als je niet weet hoe je dit moet aanpakken, staan er tal van voorbeelden op internet. Niet geheel onbelangrijk; bepaal de financieringsbronnen en maak een budget
Helaas kun je niet zomaar een horecazaak uit de grond stampen. Omdat je verantwoordelijk wordt voor voedsel, drank, muziek, personeel, en de veiligheid van heel wat gasten, verplicht de overheid je om een hoop horeca vergunningen aan te vragen - horeca stoelen. Om jou zo snel mogelijk te laten starten als ondernemer en naar de openingsdag van jouw horecazaak te leiden, zetten wij de voornaamste horeca vergunningen op een rij
– De informatie in deze publicatie is van algemene aard en niet bedoeld als advies in de situatie van een specifieke persoon of entiteit - Horeca barkrukken horeca modern design. Hoewel we er steeds naar streven correcte en relevante informatie te bieden, kunnen we niet garanderen dat de informatie in dit artikel correct is op de datum waarop deze wordt ontvangen of dat deze informatie in de toekomst correct blijft
Als jouw naam als enige op de drank- en horeca vergunning staat, ben je ook verplicht om tijdens de openingsuren van je horecazaak continu aanwezig te zijn. Daarom is het aangeraden om meerdere leidinggevenden of verantwoordelijken van je team en medewerkers op je drank- & horeca vergunning te vermelden. Wanneer je een drank- & horeca vergunning aanvraagt, moet je een bewijsstuk van sociale hygiëne kunnen voorleggen.
Zo’n certificaat krijg je na het behalen van het diploma sociale hygiëne bij de de Landelijke Examencommissie (LEC) van de SVH, waarna je aan het Register Sociale Hygiëne wordt toegevoegd. Je kunt een opleiding volgen bij één van de vele branche-erkende scholen en instellingen, of met een eerder behaald en volwaardig diploma een bijschrijving voor het Register Sociale Hygiëne aanvragen.
HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points en is een systeem dat instaat voor de voedselveiligheid. horeca stoelen. Elke onderneming die met voedsel in contact komt, moet beschikken over een HAACP certificaat om te voorkomen dat de veiligheid van gasten in het gedrang komt - Zitbanken op maat horeca duurzaam. Je bent als horeca-ondernemer wettelijk verplicht om al je medewerkers die in aanraking komen met eten- of drinkwaren op te leiden of een opleiding over voedselhygiëne te laten volgen
Elk personeelslid van jouw horecazaak – ongeacht de functie – moet ook op de hoogte zijn van welke allergenen er in welke gerechten zitten en die informatie op elk moment aan gasten kunnen verstrekken. Vaak lossen horeca-ondernemers dit op door ofwel op hun menukaart de aanwezige allergenen per gerecht aan te duiden, ofwel in de keuken een lijst op te hangen van gerechten die specifieke allergenen bevatten, zodat hun personeel daarvan constant op de hoogte is.
Zelfs als je geen alcohol aanbiedt, heb je toch vaak een exploitatievergunning nodig. Uitzonderingen op de regel zijn bijvoorbeeld restaurants die enkel afhaal maaltijden aanbieden - Horeca tafels horeca interieur. De horeca exploitatievergunning is een manier voor lokale gemeenten om de openbare orde te beschermen en de veiligheid in het woon- en leefklimaat in de omgeving van jouw horecazaak te garanderen
Vaak voorzien gemeenten specifieke eisen en voorschriften in hun bestemmingsplan en biedt ook de algemene plaatselijke verordening meer informatie over waar jouw horecazaak precies aan moet voldoen, dus check dit zeker bij de gemeente waar je van start wil gaan. Horeca barkrukken horeca robuust design. Ook als je beslist om wijzigingen aan te brengen in een bestaande horecazaak moet je een exploitatievergunning – of in veel gevallen een omgevingsvergunning – aanvragen
Zoals hierboven aangegeven, is voor het openen van een terras bij je horecazaak vaak ook een exploitatievergunning nodig, maar vaak is een wijziging van een bestaande vergunning (zij het drank- en horeca vergunning of omgevingsvergunning) voldoende om aan de gemeentelijke voorwaarden te voldoen. horeca barkrukken. Indien dat niet het geval is, kan je gemeente alsnog een specifieke terrasvergunning vereisen – zeker als er sprake is van een terrasseizoen
Ook verschillen de voorwaarden voor een horecaterras van gemeente tot gemeente, maar er bestaan wel drie nationale regels: De aanleg van je terras mag geen schade toebrengen aan de weg;Je terras mag geen gevaar vormen voor weggebruikers;Je terras mag geen obstakel vormen voor werken en onderhoud aan de weg. Horeca tafels horeca Scandinavisch design. Let op: een terrasvergunning kost geld
Als je terras niet op jouw eigen terrein, maar op de openbare ruimte komt te liggen – en hetzelfde geldt voor windschermen en luifels – moet je vaak ook precariobelastingen betalen. Opnieuw hangt die kostprijs af van gemeente tot gemeente, en soms zit ze zelfs verwerkt in de kosten van een terrasvergunning.
Die maatregelen moeten in functie staan van het naleven van de algemene voorschriften uit het besluit rond het brandveilig gebruik van bouwwerken.Voor meer ‘risicovolle’ horecazaken, zoals hotels, is het vaak ook nodig om een omgevingsvergunning voor brandveiligheid aan te vragen. Afhankelijk van de gemeente waar je zaak zich bevindt, vraag je dit via de gemeente of de lokale brandweer aan.
Let wel: een omgevingsvergunning is een breed concept en valt uiteen in verschillende soorten vergunningen, zoals brandveiligheid, maar ook milieu. Niet al deze vergunningen zijn noodzakelijk voor een horecazaak. Horeca stoelen groothandel. Van zodra je muziek of video afspeelt in je horecazaak – of het nu live muziek, achtergrondmuziek, voetbalwedstrijden of tv op hotelkamers is – moet je daarvoor een horeca vergunning aanvragen én geld neerleggen
Dat betekent dus dat als jij muziek speelt in jouw horecazaak je verplicht bent een licentie aan te vragen en bijhorende vergoeding te betalen aan SENA en Buma/Stemra te betalen. Als je naast muziek ook televisie aanbiedt – zij het in de openbare ruimte van je café of restaurant, of op elke kamer van je hotel – moet je een vergoeding betalen aan Videma, de organisatie die via licenties je de toestemming geeft van de rechthebbenden van tv-zenders en -programma’s.
Informeer jezelf daarom op tijd bij de gemeente waar je je horecazaak wil starten om ervoor te zorgen dat je over de nodige horeca vergunningen beschikt en niet voor onverwachte verrassingen of dure controles komt te staan bij je opening - Horeca tafels horeca restaurant. Benieuwd wat Lightspeed nog meer kan doen voor jouw horecazaak? Neem vandaag nog contact op met één van onze experts
Als je een horeca onderneming wilt starten dan krijg je te maken met verschillende vergunningen. Welke vergunningen heb je nu precies nodig in de horeca? Iedereen die een restaurant, café, lunchroom of andere horeca onderneming wil beginnen, zal een aantal verplichte vergunningen moeten aanvragen. Met deze Medtrading horecavergunningen checklist heb je een totaal overzicht:.
Vaak heb je ook een ‘exploitatievergunning horecabedrijf’ van de gemeente nodig. De voorwaarden hebben te maken met openbare orde en veiligheid en staan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) vermeld. De Drank- en Horecawet stelt een aantal eisen aan de inrichting van uw bedrijf. Uiteraard gelden deze eisen alleen als u een Drank- en Horecawetvergunning nodig heeft.
Een horecalokaliteit heeft een goed werkende mechanische ventilatie-inrichting die rechtstreeks de buitenlucht in verbinding staat en een luchtverversingscapaciteit van 3,8 x 10-3 m3/s per m2 vloeroppervlakte heeft. Horeca tafels op maat. Omgerekend betekent dit een luchtverversingsfrequentie van 5,7 keer per uur bij een hoogte van 2,40m. U heeft een voorziening voor elektriciteit, zodat u beschikt over energie
Navigation
Latest Posts
Horeca Tafels Horeca Maatwerk
Horeca Barkrukken Outlet
Horeca Tafels Horeca Industrieel